Logo

Clarete

VIZINHO VINHATEIRO

Vizinho Vinhateiro Clarete

Clarete Ă€r en traditionell vintyp frĂ„n DĂŁo dĂ€r röda och vita druvor jĂ€ses tillsammans i en och samma process. Vizinho Vinhateiros tolkning görs pĂ„ minst 15 lokala druvsorter – dĂ€ribland Jaen, Alfrocheiro, Tinta Roriz, Baga, Arinto, FernĂŁo Pires och Sercial – frĂ„n gamla blandade vinodlingar med vinstockar mellan 50 och 90 Ă„r gamla. UngefĂ€r 20 % av druvorna Ă€r vita. Allt skördas samma dag och trampas för hand i ett 300 Ă„r gammalt granitkar, enligt lokal tradition.

Efter 24 timmars maceration pressas musten i en vertikal press och förs över till ekfat – en blandning av anvĂ€nda fat och 10 % nya – dĂ€r den spontanjĂ€ser med naturlig jĂ€st. Vinet fĂ„r sedan vila pĂ„ sin jĂ€stfĂ€llning i ett Ă„r, utan filtrering och med minimal tillsats av svavel före buteljering. Denna lĂ„ginterventionsmetod lyfter fram vinets energi och komplexitet frĂ„n de gamla vinrankorna.

Resultatet Ă€r ett granatrött vin med lĂ€tt dis och en saftig fĂ€rg. Doften bjuder pĂ„ vilda röda bĂ€r, torkade örter och blommor. Smaken Ă€r livlig och frĂ€sch med mjuka tanniner och ett lyft i avslutet som för tankarna till umami och mineralitet. Ett livfullt, sjĂ€lfullt vin frĂ„n DĂŁo – lĂ€tt att tycka om, men med mycket djup.

📍 Region
DĂŁo, Portugal
đŸŒ± JordmĂ„n
Granit och skiffer med inslag av lera
🍇 Druvor
FĂ€ltblandning av ~15 sorter, inkl. Jaen, Alfrocheiro, Tinta Roriz, Baga, Arinto, FernĂŁo Pires, Sercial
🍒 KaraktĂ€rer
Vilda röda bÀr, örter, torkade blommor, frisk syra, mjuka tanniner, elegant avslut
đŸ§ș Skörd
Manuell skörd samma dag, fottramp i 300 Är gammalt granitkar
đŸ› ïž Vinifiering
24 h maceration, naturlig jĂ€st, jĂ€sning och lagring pĂ„ fat i 1 Ă„r (90 % gamla, 10 % nya fat), ofiltrerat, lĂ„g svavelhalt
đŸ·UpptĂ€ck fler viner frĂ„n Vizinho Vinhateiro