Clarete Ă€r en traditionell vintyp frĂ„n DĂŁo dĂ€r röda och vita druvor jĂ€ses tillsammans i en och samma process. Vizinho Vinhateiros tolkning görs pĂ„ minst 15 lokala druvsorter â dĂ€ribland Jaen, Alfrocheiro, Tinta Roriz, Baga, Arinto, FernĂŁo Pires och Sercial â frĂ„n gamla blandade vinodlingar med vinstockar mellan 50 och 90 Ă„r gamla. UngefĂ€r 20âŻ% av druvorna Ă€r vita. Allt skördas samma dag och trampas för hand i ett 300 Ă„r gammalt granitkar, enligt lokal tradition.
Efter 24 timmars maceration pressas musten i en vertikal press och förs över till ekfat â en blandning av anvĂ€nda fat och 10âŻ% nya â dĂ€r den spontanjĂ€ser med naturlig jĂ€st. Vinet fĂ„r sedan vila pĂ„ sin jĂ€stfĂ€llning i ett Ă„r, utan filtrering och med minimal tillsats av svavel före buteljering. Denna lĂ„ginterventionsmetod lyfter fram vinets energi och komplexitet frĂ„n de gamla vinrankorna.
Resultatet Ă€r ett granatrött vin med lĂ€tt dis och en saftig fĂ€rg. Doften bjuder pĂ„ vilda röda bĂ€r, torkade örter och blommor. Smaken Ă€r livlig och frĂ€sch med mjuka tanniner och ett lyft i avslutet som för tankarna till umami och mineralitet. Ett livfullt, sjĂ€lfullt vin frĂ„n DĂŁo â lĂ€tt att tycka om, men med mycket djup.