Logo

Quinta do Monte Xisto

NICOLAU DE ALMEIDA

Quinta do Monte Xisto

Quinta do Monte Xisto Ă€r ett kraftfullt men elegant rödvin frĂ„n Douro Superior, framstĂ€llt av familjen Nicolau de Almeida. Vinet bestĂ„r av 55 % Touriga Nacional, 40 % Touriga Franca och 5 % SousĂŁo frĂ„n noggrant utvalda nord- och sydvĂ€nda vingĂ„rdslĂ€gen. Denna genomtĂ€nkta blandning skapar harmoni mellan struktur och syra, kropp och elegans – kĂ€nnetecken för gĂ„rdens unika terroir.

Druvorna handskördas och transporteras varsamt i 20 kg-lÄdor till vineriet i Vila Nova de Foz CÎa. Vinifieringen sker i traditionella granit-lagares med fottrampning, följt av jÀsning med naturlig jÀst i sex dagar. Vinet lagrades dÀrefter i 18 mÄnader i en kombination av 600L franska och 2000L österrikiska ekfat vid familjens kÀllare i Vila Nova de Gaia, dÀr nÀrheten till Atlanten ger jÀmn temperatur och luftfuktighet.

I doften öppnar vinet med aromatiska lager av cistusros, apelsinblom, rosmarin och vilda örter. Med luftning tillkommer subtila toner av blÀck och fÀnkÄl som vittnar om djup och komplexitet. Smaken Àr fyllig men silkeslen, med livlig syra och mjuka, integrerade tanniner, med en lÄng, elegant eftersmak.

📍 Region
Douro Superior, Portugal
đŸŒ± JordmĂ„n
Skiffer
🍇 Druvor
Touriga Nacional (55 %), Touriga Franca (40 %), Sousão (5 %)
đŸ· KaraktĂ€rer
Mogna röda och mörka bÀr, subtila örttoner, inslag av kryddor och skiffermineralitet. Balanserad syra, mjuka tanniner och lÄng, elegant avslutning.
đŸ§ș Skörd
Manuell skörd, 20 kg-lÄdor
đŸ› ïž Vinifiering
JÀsning med naturlig jÀst i granit-lagares med fottrampning. Lagrad i 18 mÄnader pÄ anvÀnda 600L franska och 2000L österrikiska ekfat i Vila Nova de Gaia.
đŸ·UpptĂ€ck fler viner frĂ„n Nicolau de Almeida