Logo

CastelĂŁo

BAÍAS E ENSEADAS

Castelao

Castelão kommer frÄn de ler-kalkrika jordarna (chão rijo) i Colares, strax innanför Atlantkusten. Det svala havsklimatet och det unika terroiret ger upphov till ett rött vin som Àr bÄde elegant och energiskt. Druvorna skördas för hand i smÄ 15-kiloslÄdor för att bevara frÀschör och fruktens integritet.

JĂ€sningen sker med hela klasar, som trampas med fötterna i ett öppet 1 000-literskar vid kontrollerade temperaturer mellan 22 °C och 24 °C. Efter avslutad malolaktisk jĂ€sning lagras vinet i sex mĂ„nader pĂ„ anvĂ€nda franska ekfat. Denna varsamma, lĂ„ginterventionsmetod framhĂ€ver CastelĂŁos naturligt livliga frukt och uttrycksfulla mineralitet.

Ljust karminrött i fĂ€rgen öppnar vinet med lyfta aromer av röda körsbĂ€r, vildjordgubbar, hallon och blodapelsin. Smaken Ă€r delikat men ihĂ„llande, med salt friskhet, finkorniga tanniner och en aptitretande, umamirik avslutning. Det Ă€r ett vackert finmejslat uttryck för CastelĂŁo – lĂ€tt i kroppen men fullt av nyanser och kustnĂ€ra charm.

📍 Region
Colares, Portugal
đŸŒ± JordmĂ„n
Kalk-lera (chĂŁo rijo)
🍇 Druvor
CastelĂŁo
🍒 KaraktĂ€rer
Röda körsbÀr, hallon, blodapelsin, fina tanniner, salt avslutning, lÀtt men ihÄllande
đŸ§ș Skörd
Handskörd den 3 oktober i 15 kg-lÄdor
đŸ› ïž Vinifiering
Hela klasar, nedtrampat för hand, jĂ€sning i 1 000-literskĂ€rl (22–24 °C), malolaktisk jĂ€sning, 6 mĂ„naders lagring pĂ„ anvĂ€nda franska ekfat
đŸ·UpptĂ€ck fler viner frĂ„n BaĂ­as e Enseadas